Prioriter vækst og grøn omstilling | WWF Denmark

Prioriter vækst og grøn omstillingNyhed lagt på den 22 november 2012   |  
Erhvervslivet Erhvervspartner Virksomheder CSR
Stylish businessman in a suit and tie with a fresh green leaf in his pocket signals his intent to care about the environment.
© Istockphoto.com / WWF-Canada
Af Gitte Seeberg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden og Anders Stouge, vicedirektør i Dansk Energi

Efter landingen af finansloven er det nu den næste store økonomiske kamp, EU’s budget for 2014-2020, der går ind i den afgørende slutfase. EU’s stats- og regeringschefer mødes på torsdag til ekstraordinært topmøde i Bruxelles. De skal blive enige om, hvordan de ca. 7.500 mia. kr. skal fordeles inden for EU’s politikområder.

En udfordring af dimensioner med 28 lande rundt om bordet – men også med store muligheder for at stige ombord på væksttoget, hvis der gives plads til nytænkning. Det vil det være, hvis langt flere midler rettes mod Europas grønne omstilling, til bl.a. forskning, energiinfrastruktur og energieffektivitet.
Men det kræver, at Helle Thorning-Schmidt og de andre statsledere kigger hinanden dybt i øjnene og svarer på: Hvad er det, vi vil med Europa?

Et er sikkert: Reduceres forhandlingerne til at dreje sig om beløb og rabatter, sejrer status quo. Det ved vi godt, hvad betyder. Et budget der hænger i fortidens politik. Flere ubenyttede landeveje i Spanien. Flere projekter, der kun skaber jobs på kort sigt.

Godt nyt i denne uge - så nu skal der holdes fast

Den seneste uge har imidlertid budt på godt nyt: I det seneste forhandlingsudspil lægges der op til, at 20% af budgettet skal gå til at hjælpe den grønne omstilling på vej. En lille tilføjelse med stor betydning. For opnås der enighed herom, er der tale om mindst en tredobling af EU’s midler til klimaet og den grønne energi.

Det er nu, Thorning, Merkel og andre progressive statsledere skal holde fast i bordet. Gennem den grønne omstilling vil Europa kunne styrke forsyningssikkerheden og skabe den vækst, der sukkes efter. Med de danske kompetencer på det grønne område, er dette en bold regeringen bør kæmpe for at drible i mål. Ligesom vi har en klar interesse i, at EU prioriterer nok penge til energiinfrastruktur og det nye europæiske forskningsprogram, Horizon 2020.

Et veludbygget, intelligent europæisk elnet er rygraden i den grønne omstilling –og afgørende for den vedvarende energi. Tilsvarende er forskning og udvikling helt centralt for at fremdrive de teknologiske nybrud og for, at Europa også i fremtiden kan stå stærkt som centrum for grøn innovation.

Hvis Europa vil en grøn omstilling og vækst, må midler og strategi følge trop med de politiske visioner. Den aktuelle krise i Eurozonen må ikke fortrænge de langsigtede beslutninger om Europas fremtid, som bør tages i denne uge. Om syv år er toget kørt, og EU må ikke stå tilbage på tabernes perron.

Debatindlægget kan læses i dagens udgave af Information på side. 17


Erhvervslivet Erhvervspartner Virksomheder CSR
Stylish businessman in a suit and tie with a fresh green leaf in his pocket signals his intent to care about the environment.
© Istockphoto.com / WWF-Canada Forstør

Kommentarer

blog comments powered by Disqus