Palmeolie skader skoven | WWF Denmark

Palmeolie skader skoven rel=
Tiger
© Frédy Mercay / WWF

Regnskoven i indkøbskurven

Palmeolie indgår i produktionen af hundredvis af mad- og dagligvarer, fra shampoo, sæbe og stearin til lys til kiks, chokolade og færdiglavede retter.
Palmeolie er den primære årsag til, at den frodige regnskov bliver fældet i Malaysia og Indonesien - herunder på Borneo. Det går ud over nogle af de mest truede dyr i verden som tiger, orangutang, næsehorn, elefant og mange andre. Malaysia og Indonesien producerer og leverer ca. 85 procent af al palmeolie i verden. 

Et væld af udfordringer

Når regnskoven omdannes til palmeolieplantager, mister dyr og planter deres levested. Der udløses store mængder CO2 i atmosfæren, som i tusinder af år har været oplagret i træerne og i jordbunden. Men palmeolieproduktion er ofte også forbundet med brud på arbejdsrettigheder, fortrængning af landbefolkningen og indfødte folk, ulovlige jordopkøb og konflikter over landrettigheder - samt en voldsom brug af skadelig kemikalier.

Ansvarlig produktion af palmeolie

I 2003 var WWF med til at stifte Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO), som lige siden har defineret de ledende standarder for ansvarlig produktion af palmeolie. 

Læs mere om RSPO her

RSPO-certificering sikrer, at etablering og drift af oliepalmeplantager sker på en miljømæssigt og socialt ansvarlig måde. Der har siden 2008 været RSPO-certificeret palmeolie på markedet. Og i 2014 er mængden af certificeret palmeolie eksploderet.
partner,støt,banner 
	© WWF
© WWF
 
	©  © naturepl.com /Christophe Courteau / WWF
Person holding palm tree fruit collected for the palm oil industry, Sabah, Born
© © naturepl.com /Christophe Courteau / WWF

Vidste du at?

Interessen for dyrkning af oliepalmer er steget hurtigt i f.eks Cameroun, Liberia og Den Demokratiske Republik Congo i Afrika, Peru og Brasilien i Sydamerika og Papua Ny Guinea.