Cerrado | WWF Denmark

Cerrado rel=
Carrado
© WWF

Brasiliens pragtvegetation

Cerradoen dækker 2 millioner km2, eller 21 % af Brasiliens territorium. Dermed udgør Cerradoen udgør den næststørste vegetation i Brasilien efter Amazonas. 
Cerradoens mangfoldige landskab er en mosaik af overdrev, vådområder og skovområder.
Beliggende mellem den tropiske skovregion amazonas, den atlantiske skov og verdens største vådområde Pantanal er cerradoen den største savanneregion i Sydamerika. Området svarer til størrelsen af England, Frankrig, Tyskland, Italien og Spanien tilsammen. Men Cerradoen en af de dårligst beskyttede områder i Brasilien.

En blomstrende biodiversitet

Cerradoen har aldrig fået samme opmærksomhed som sin mere glamourøse nabo amazonasskoven, men området besidder en unik biodiversitet og yderst vitale økosystemer. Cerradoen rummer omkring 5% af verdens samlede biodiversitet.

Blandt de tørre overdrev og buskadser lever store pattedyr som for eksempel jaguar (Panthera onca), mankeulv (Chrysocyon brachyurus), stor myresluger (Myrmecophaga tridactyla), kæmpebæltedyr (Priodontes maximus) og sumphjort (Blastocerus dichotomus).

I regionens karakteristiske snoede og krogede træer tager hundredvis af fuglearter ly – herunder f.eks. seriema (Cariama cristata), den kritisk truede Spixara (Cyanopsitta spixii) og mere end 800 andre fuglearter.

Der er samlet set identificeret mere end 1.600 arter af pattedyr, fugle og krybdyr i Cerradoen. Og blandt områdets mere end 11.000 forskellige plantearter er blot lidt under halvdelen at finde andre steder på Jorden.

Et truet naturparadis

Cerradoen er hjemsted for 60 sårbare dyrearter - 20 truede og 12 kritisk truede, og cerradoen er et af de mest truede og overudnyttede områder i Brasilien - kun overgået af den atlantiske skov, der har lidt under meget store tab af den oprindelige vegetation og en gennemgribende fragmentering af skovområdet som følge af skovrydning.

De skovklædte græsarealer dækkede engang et område, der svarer til halvdelen af Europas størrelse, men i dag bliver cerradoen ødelagt hurtigere end den tilstødende tropiske regnskov, Amazonas.

Rig på vigtige vand og kulstof

Cerradoen er en vigtig vandkilde. Nogle af Sydamerikas vigtigste floder - Amazonas, Paraná-Paraguai og São Francisco - begynder her.

Af 12 store hydrologiske regioner i Brasilien, har seks af dem sine kilder i cerradoen - herunder verdens største vådområde, Pantanal.

Ni ud af 10 brasilianere bruger elektricitet genereret af vand fra cerradoen. Regionen har desuden kæmpe lagre af kulstof som følge af Cerradoens små træers dybe rodsystemer.

Omkring 70 % af biomassen i cerraoden ligger under jorden i disse rodnet - og de seneste undersøgelser tyder på, at cerradoen kan rumme cirka 265 tons kulstof pr. hektar. 
 
	© Zig Koch / WWF
Cerrado savannah flower, Juruena National Park, Brazil, June-July 2006.
© Zig Koch / WWF
 
	© Hartmut Jungius
Cariama cristata Red-legged seriema Chapada dos Veadeiros das Emas NP, Goiás, Brazil
© Hartmut Jungius
 
	© Juan Pratginestos / WWF
Santuario Vagafogo Vagafogo stream and its Cerrado gallery forest Pirenópolis Goiás, Brazil
© Juan Pratginestos / WWF
 
	© Juan Pratginestos / WWF
Wild fruits growing in Cerrado habitat Pirenopolis area, Cerrado Brazil
© Juan Pratginestos / WWF