Sojabønner rydder oprindelig skov | WWF Denmark

Sojabønner rydder oprindelig skov



80 pct. af al verdens soja går til dyrefoder

Som følge af befolkningstilvæksten stiger efterspørgslen konstant på kvæg og svin – og dermed soja.
Soja bliver især dyrket i Brasilien, Argentina og Paraguay. Her bliver store regnskovsområder ryddet for at skaffe plads til sojaplantager.
 
Når regnskoven bliver fældet til fordel for sojaplantager, går det oftest ud over de skovområder, som er tættest befolket af biodiversitet og oprindelige folk.
 

Fordobling over ti år

 
Fra 1996 til 2006 fordobledes produktionen af soja i Argentina og Paraguay. I 2009 havde Brasiliens sojamarker bredt sig til 21,7 millioner hektar – det svarer til fem gange Danmarks areal.
 
I Kina steg kødforbruget i perioden 2002-2008 med 85 pct. Landets sojaimport steg til 10,5 millioner tons soja om året. Kina er i 2012 verdens største sojaimportør.
 
 

Danskernes fodaftryk

EU aftager mere end halvdelen af soja produceret i Sydamerika. Danskerne er det folkefærd i Europa, der spiser allermest kød. I 2007 spiste en gennemsnitlig dansker sig igennem 98,2 kg kød.

Læs mere danskernes store forbrug i WWF’s Living Planet Report.


Danmarks placering som europæisk topscorer i kødindtag betyder, at vi sætter et stort fodaftryk på den anden side af kloden. Sojamarker rydder ældgammel regnskov og tvinger indfødte folk til at flytte fra deres hjem.
 

Danmarks ansvar

 
Som storimportører af soja og storeksportører af svinekød, kan Danmark gøre en stor forskel. Jo flere virksomheder, der efterspørger bæredygtigt produceret soja, des større bliver produktionen af denne. 

Læs mere om den bæredygtige soja.