Virksomheders ansvar | WWF Denmark

Virksomheders ansvar



 rel=
Grafik, der viser, hvordan det europæsike kødforbrug påvirker regnskovene.
© WWF UK

Danske virksomheder skal ind i kampen

Danske foderstofproducenter, slagterier, supermarkeder og mejerier har stor betydning for, at ansvarligt produceret soja bliver introduceret på det danske marked.
De ca. 28 millioner svin, der årligt produceres i Danmark, spiser store mængder fodersoja, og det meste kommer fra Brasilien og Argentina. Her er det helt afgørende at de danske virksomheder, som køber, forbruger eller sælger fodersoja kan dokumentere, hvor sojaen kommer fra - og at den ikke har medvirket til skovrydning eller sygdommme hos lokalbefolkninger. 

I Danmark halter svineproducenter og detailhandel bagefter

Flere danske virksomheder er betydelige aktører i den internationale soja-værdikæde. Store kyllige og mælkeproducenter gør et rigtig godt stykke arbejde. Men de danske svineproducenter betaler pt. ikke den lille merpris, der ville kræve at garantere certificeret ansvarligt produceret fodersoja. 

Læs mere om hvad IFRO, Institut for Fødevarer- og Ressourceøkonomi skriver om omkostningerne ved certificeret fodersoja her.

Det samme gælder dansk detailhandel, hvor supermarkederne pt. ikke stiller krav om, at det kød, der ligger på deres hylder, er fodret med certificeret ansvarligt produceret soja.
 
	© Peter Canton
Naranjal, Atlantic Forest, Paraguay, a landscape under threat from soy expansion
© Peter Canton
Soja Landbrug 
	© Adriano Gambarini / WWF-Brazil
Large soy (Glycine max) monoculture and a cloudy sky, in the region of Roda Velha, Bahia, Brazil.
© Adriano Gambarini / WWF-Brazil